Maak je keuze

Onze Handige Voerwijzer

 

Kattenvoer kopen kan een hele opgave zijn, zeker als je er niet in thuis bent of voor het eerst kattenvoeding gaat aankopen. 

Met deze pagina willen wij van Fashion4Sphynx je helpen door aan te geven waar je op moet letten.
De belangrijkste factoren hierin zijn leeftijd, ras, gezondheid of eventuele speciale diëten voor een kat. 

Na het lezen van deze pagina ken je de basiskenmerken van kattenvoer en weet je waar je op moet letten om het kattenvoer te selecteren dat bij jouw kat(ten) past.

 Soorten Voer:

Allereerst is het belangrijk te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een aantal soorten voer:

 • Droogvoer (of brokken): Lange bewaartijd doordat er weinig water in zit.
  Indien je kat droogvoer krijgt steeds voldoende proper water ter beschikking stellen.
  Het advies is om de brokken binnen 2 maanden na opening van de zak te consumeren. Best te bewaren in een geschikte bewaardoos. 
  Hier te vinden van
  Lief! of Alessi 
  De kwaliteit van het voer hangt af van de dierlijke eiwitten die het product bevat, niet van de prijs.
  Graanvrij is beter voor je huisdier, gezonder, minder (stinkende) toiletbezoeken omdat ze meer voedingsstoffen uit het voer opnemen en weinig nutteloze toevoegingen uitscheiden. In goedkopere voeding vind je ook hogere waarden van dierlijk slachtafval zoals beendermerg terug.
  Goedkopere producten bevatten tevens meer plantaardige eiwitten en dit kan allergische reacties uitlokken bij sommige katten (bvb huid -of spijsverteringsproblemen)
 • Natvoer (vaak in een blik of zakje): Dit bevat ongeveer 70-90% water. Veel katten vinden natvoer lekkerder vanwege de sterkere geur. Het is voor katten heel gezond om natvoer als aanvullend voer te eten, zodat ze voldoende vocht binnen krijgen. Naast natvoer hebben ze echter ook droogvoer nodig, omdat het kauwen op de brokken zorgt voor gezonde tanden.
 • KVV (vers vlees): Vers vlees dat meestal gekoeld moet bewaard worden, sommige merken hebben ook blikken die niet in de koeling hoeven. Het belangrijkste kenmerk is dat het enkel vlees bevat en ook geschikt is voor menselijkse consumptie.
  Dit geeft de hoge kwaliteit van het vlees aan. Wij raden wel aan op te letten dat de kat een uitgebalanceerd dieet heeft, waar alle benodigde voedingsstoffen in aanwezig zijn. Aangeraden is 5 verschillende diersoorten per week, aangevuld met fruit. Je kan ook kiezen om een volledige mix te geven waar de nodige soorten vlees al inzitten.
  Je vindt meer uitleg over wat, hoeveel en welke diersoorten op de pagina
  BARF/KVV
   

 Leeftijdscategorieen:

Kitten (8 weken – 12 maanden)

De eerste 8 weken moet een kitten worden gevoed door de moeder en hierdoor op het nest blijven. Na 8 weken is de kitten oud genoeg om zelf te eten. Kittens hebben tot drie keer meer energie nodig dan volwassen katten. Kittens zijn nog in de groei en hebben daardoor niet alleen meer energie nodig, maar ook andere voedingsstoffen. Hierin wijkt kittenvoer af van normaal kattenvoer. Voeren van (jonge) kittens kan het best 5 tot 6 keer per dag worden gedaan. Wij raden altijd aan de hoeveelheid kittenvoer te geven die op de verpakking staat aangegeven. Dit is echter enkel een indicatie. Houd goed in de gaten of jouw kitten alles binnen 30 minuten opeet. Wat blijft liggen kun je terug bij het andere voer doen of later geven. Wanneer het kittenvoer erg snel op is dan kun je proberen om wat meer te geven. Let wel op dat de kitten niet dik wordt en zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is. 

Adult (1 – 6 jaar)

Volwassen katten hebben minder energie nodig dan kittens, omdat ze niet meer groeien. Adult kattenvoer bevat daarom minder calorieën. Het is ook niet aan te raden om kittenvoer voer aan volwassen katten te voeren. Adult kattenvoer is bedoeld voer katten met een uitgegroeid lichaam en daarom bevat het weer andere voedingstoffen dan bijvoorbeeld kittenvoer. Natuurlijk zijn er grote verschilllen in adult kattenvoer, die we later nog zullen bespreken. 

Senior (7 jaar of ouder)

Wanneer de huiskat ouder wordt neemt de activiteit van de kat af. Hierdoor hebben ze ook minder energie in hun brokken nodig. Senior kattenvoer bevat minder calorieën en daarnaast ook verschillende toevoegingen die zorgen dat de kat gezond blijft. Hierbij gaat het dan om bijvoorbeeld het versterken van de spieren en gewrichten. Meer informatie vind je hierover op de productpagina van het desbetreffende voer. Het is belangrijk te weten dat de 7 jaar of ouder een richtlijn is. Sommige katten zijn al veel ouder wanneer ze in hun “senior” fase belanden. De belangrijkste indicatie is het activiteitsniveau van de kat. Neemt dit af en neemt het gewicht toe dan is wellicht een idee om over te gaan naar senior kattenvoer. Op de volgende pagina vind je alles voor 

 

Sommige kattenvoerproducenten produceren kattenvoer speciaal afgestemd op specifieke kattenrassen. Wij bespreken hier de meest voorkomende kattenrassen in ons klantenbestand en welke voermerken een specifieke voersoort hebben. Daarnaast geven we nog suggesties voor enkele meer algemene voersoorten. 

 

 Voer Speciaal Voor Sphynx:
De Sphynx springt direct in het oog door de haarloze vacht. De kat is redelijk gespierd. Een Sphynx is een onverschrokken kat die makkelijk in de omgang is en houdt van knuffelen. De huid van de Sphynx heeft zeker goede verzorging nodig en in de zomer insmeren is zeker geen overbodige luxe. De Sphynx is over het algemeen een echte binnenkat. Hierdoor is rasspecifiek of Indoor Kattenvoer het meest geschikt.

Sphynx kattenvoer bij Fashion4Sphynx: Royal Canin Sphynx , Sterilised, Sensitive of Indoor


Voer Speciaal voor Siamees / Oosterse Korthaar:

De Siamees / Oosterse korthaar heeft unieke kaken diehet soms ;oeilijk maken om gewone brokken te eten. de brokjes moeten makkelijk op te pakken zijn en het kauwen stimuleren, waardoor het de snelheid van de voedselinname helpt te verminderen. Deze rassen hebben een lang & gespierd lichaam en mooie vacht die door deze voeding er gezonder zal uitzien en zijn. De Siamees en Oosterse Korthaar zijn (meestal) echte binnenkatten waarvoor rasspeciefieke voeding en Indoor / Sterilised voeding aangeraden is.

Siamees kattenvoer bij Fashion4Sphynx: Royal Canin Siamese, Sterilised, Sensitive of Indoor

 Graanvrij kattenvoer:

De kat is een pure carnivoor. Dit beketent dat een kat enkel vlees, botten en organen hoeft te eten om te overleven. Hierdoor hebben katten koolhydraten (granen zijn rijk aan koolhydraten) niet perse nodig. Het is belangrijk om te weten dat graanvrij kattenvoer niet perse koolhydraatarm zijn, want in sommige gevallen bevatten ze een andere koolhydraatbron zoals aardappelen of rijst. Als je op zoek bent naar koolhydraatarme voeding, kijk dan goed naar het etiket of de informatie op de pagina voor graanvrij kattenvoer.
Verder zijn ook ALLE producten van
ALMO graanvrij.

 Speciaal Voer:

Voor verschillende aandoeningen zoals er zijn: overgewicht, nierproblemen, gevoelige spijsvertering, allergieën. Speciaal en aangepast voer geef je best alleen op aanraden van je dierenarts. Indien je kat op een Speciaal Voer staat regelmatig op controle gaan bij de dierenarts om geregeld de algemene gezondheidstoestand van je lieverd  te monitoren.

 Sterilised kattenvoer:

Wanneer een kat gesteriliseerd is dan veranderd er ook iets in de hormoonhuishouding. Sterilisatie of castratie betekent bij zowel een poes als een kat dat producerende geslachtsorganen, zaadballen of eierstokken, worden verwijderd. Hierdoor is het voortplanten niet langer mogelijk, maar er zijn ook een groot aantal gedragsveranderingen. Deze katten zullen normaal geen last meer hebben van sproeien, het afbakenen van territorium met urine en de katten hebben minder de neiging om ver weg van het huis te gaan. Een veel voorkomend probleem na sterilisatie is overgewicht. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft een veel lagere verbranding en kan hierdoor snel aankomen (zo'n 50% van het lichaamsgewicht). Naast overgewicht komen blaasproblemen ook veel vaker voor bij gesteriliseerde katten dan bij niet-gesteriliseerde katten. Op onze website vind je een ruim aanbod van kattenvoer voor gesteriliseerde katten.

 Urinary kattenvoer:

Bij katten komt blaasgruis of blaasstenen heel vaak voor. Dit is wel voor iedere kat anders en het is niet bekend waardoor deze problemen precies worden veroorzaakt. Een deel van de behandeling is een aangepast dieet. Bij struvietstenen kan speciale voeding de stenen volledig oplossen. Deze speciale voeding biedt de kat een verzurend dieet, waardoor de struvietstenen na een tijdje verdwijnen. Bij ander soort stenen is urinary kattenvoer enkel preventief. Fashion4Sphynx biedt je een groot assortiment aan van urinary kattenvoer (enkel op bestelling). Advies is om dit voer enkel in overleg met een dierenarts gebruiken.

 Biologisch kattenvoer:

Biologisch kattenvoer wordt steeds populairder. Biologisch is met respect voor het milieu en aandacht voor de goede omgamg met dieren  tijdens de productie van het voedsel. Dit is voor biologisch kattenvoer niet anders. Deze zitten volle natuurlijke ingredienten en GEEN kunstmatige toevoegingen.

 Sensitive/Hypoallergene kattenvoeding:

Sensitive kattenvoer is voeding die vooral is gericht op katten die problemen hebben met huid of spijsvertering. De voeding is zoveel mogelijk vrij van allergenen en hierdoor zullen katten die problemen hebben beter reageren op sensitive voeding. Voor katten die er veel allergieproblemen hebben is er ook nog hypoallergene voeding. Deze voeding wordt enkel gekocht na advies van een dierenarts.

 Checklist:

De bovenstaande informatie geeft je de jusite aanzet bij de keuze voor het juiste kattenvoer voor jouw kat. Daarnaast staat op iedere verpakkingeen voedingsadvies. Dit voedingsadvies is een goed startpunt om de hoeveelheid voeding voor jouw kat te bepalen. Uiteraard hangt de hoeveelheid voeding verder ook af van volgende factoren:

 • Grootte: grote katten hebben normaal meer voeding nodig.
 • Levensfase: oudere katten hebben normaal minder voeding nodig.
 • Activiteit: actieve of buitenkatten hebben meer voeding nodig.
 • Speciale gevallen: gesteriliseerde katten, dragende katten of zogende katten kunnen afwijkende voedingsbehoeften hebben. Overleg in dit geval altijd met een dierenarts.
 • Individuele karakteristieken: wanneer een kat bijvoorbeeld last heeft van overgewicht is het verstandig minder voeding te geven, zodat het overgewicht afneemt.

 Het is daarnaast aan te raden je kat meerdere keren per dag voer te geven:

 • Kitten, jonger dan 6 maanden: 5 tot 6 keer per dag
 • Kitten, 6 tot 12 maanden: 3 keer per dag
 • Volwassen/Senior, ouder dan 6 jaar: 2 keer per dag

Lees zeker ook 'Hoe lees ik een etiket' om de jusite inhoud van een bepaalde soort voer beter te begrijpen en te vergelijken met andere PREMIUM merken.

Bekijk het volledige assortiment Permium merken voor droogvoer, natvoer, BARF/KVV en Prooidieren op de pagina Etenstijd.

Nog Vragen? Stel ze gerust!

 

4 Spring

© 2018 - 2019 Fashion4Sphynx Goedkope PREMIUMmerken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.